Bílkoviny

Bílkoviny (odborně proteiny) jsou podstatou všech živých organismů a stavebními kameny všech tkání včetně např. svalů, kůže či vlasů. Bílkoviny se podílejí na tvorbě enzymů, které kontrolují chemické reakce probíhající v lidském těle a na tvorbě dalších důležitých látek. Bílkoviny mohou být využity i jako zdroj energie. K odbourávání bílkovin dochází především, když je tělo ve stresu, např. při těžké infekci, akutním zánětu a popáleninách. Organismus ve stresu není schopný využít vlastní tukové zásoby a cukry jako zdroj energie a proto využívá energii bílkovin ze svých tkání, především ze svalů. Bílkoviny získáváme z potravin živočišných i rostlinných. Hodnotnější jsou bílkoviny živočišného původu, protože obsahují všechny nezbytné aminokyseliny (aminokyseliny jsou stavebními kameny bílkovin). Denní potřeba bílkovin je u zdravého člověka cca 1 g na 1 kg tělesné hmotnosti, v nemoci se tato potřeba může až zdvojnásobit. Bílkoviny nelze dalšími živinami nahradit!

Více o bílkovinách ZDE.

Aktuální články o bílkovinách ZDE.

 

Slovníček pojmů pro Vás průběžně doplňujeme a aktualizujeme.
Chybí Vám nějaký pojem související s výživou v nemoci? Napište nám jej!

Nový pojem do slovníčku

 
Infolinka ZDARMA

Po - pá | 8 - 16
800 110 000

Logo Nutridrink

NUTRITEST