Doporučení při průjmu

Při těžším a déletrvajícím průjmu hrozí ztráta tekutin, minerálních látek, vitaminů a stopových prvků.  

Pokud se u vás objeví průjem, musíte na tento problém upozornit lékaře, který stanoví příčinu a rozhodne o dalším postupu léčby a dietním opatření. Pokud vám lékař doporučil dietu, jsou pro vás vhodná následující doporučení.

  • Jezte během dne malé porce jídla, častěji, v intervalech 2 – 3 hodin.
  • Vyřaďte nadýmavou a špatně stravitelnou zeleninu.

Vhodná je zelenina vařená a dušená, např.: mrkev, celer, petržel, dýně, špenát, lisovaná zelená fazolka, rajský protlak k přípravě polévek a omáček apod.

Nevhodná je zelenina nadýmavá, syrová a sterilovaná, např.: zelí, kapusta, květák, paprika, okurky, hlávkový salát, rajčata, cibule, kukuřice, hrášek apod.
Nevhodné jsou všechny druhy luštěnin – hrách, fazole, čočka, sója apod. 

  • Omezte ovoce.

Vhodné je dobře vyzrálé, nenadýmavé ovoce, např. strouhaná jablka, banán, kompotované loupané broskve, meruňky; malé množství džemu nebo pyré meruňkového, jablkového, jahodového bez zrníček apod., vhodné jsou i různé ovocné rosoly.

Nevhodné jsou všechny druhy nezralého ovoce; kyselé ovoce – např. rybíz, angrešt, kiwi, višně; ovoce obsahující drobná zrníčka a křemičitany – jahody, maliny, ostružiny, hrušky; ovoce, které bobtná – třešně, hrozny, fíky, švestky, ryngle apod.

Citrusové ovoce je vhodné konzumovat ve formě vymačkaných šťáv, vláknina ve slupkách může dráždit trávicí trakt. Je nutné přihlížet k individuální snášenlivosti.

  • Konzumace pečiva.

Vhodné je bílé pečivo – housky, rohlíky, veka, bílý toastový chléb, netučná vánočka, mazanec nebo starší chléb.

Nevhodné je celozrnné pečivo, čerstvé kynuté pečivo, buchty, koláče, koblihy, kupovaný polévaný perník, müsli.

  • Omezte mléko a některé mléčné výrobky.

Vhodný je netučný tavený sýr, nízkotučné tvrdé sýry (např. eidam), nízkotučný tvaroh, tvarohové sýry bez příchutí, netučné jogurty apod.

Nevhodné jsou plísňové sýry, zrající sýry, smetanové sýry, šlehačka, mléko jako samostatný nápoj apod.

V ojedinělých případech je nutné přechodně mléko a mléčné výrobky zcela vyloučit ze stravy. Důvodem je obsah laktózy, která může být z důvodů léčby špatně trávena.

  • Jezte vhodné potraviny bohaté na draslík a sodík.

Hovězí nebo kuřecí vývar, rybí maso, kuřecí maso, šunka, brambory, mrkev, banán, jablko, rýže atd. Meruňky jsou také vhodné, doporučujeme však přihlížet k individuální snášenlivosti a konzumovat nejlépe jako kompot, pyré nebo ovocnou přesnídávku.

Při přípravě pokrmů dochází ke ztrátám draslíku špatnou technologickou úpravou, především zbytečně dlouhým namočením loupaných brambor ve vodě nebo dlouhým vařením ve velkém množství vody. Vhodná je úprava zeleniny i brambor v páře.

  • Maso, uzeniny a uzenářské výrobky:

Vhodné je maso kuřecí, krůtí, libová slepice, králík, ryby, např. filé, kapr, štika, libové vepřové, např. kýta, kotleta a libové hovězí maso z kýty.

Konzumace uzenin není vhodná. Pokud však chcete zařadit do jídelníčku tuto skupinu potravin, vybírejte si netučné druhy, které jsou snadno stravitelné, kuřecí šunku, vepřovou šunku, drůbeží dietní uzeniny apod.

Nevhodná jsou tučná masa, jako je vepřový bůček, krkovice, kachna, husa, skopové, zvěřina, uzené maso, slanina, vnitřnosti, jitrnice, prejt, masové konzervy, paštiky a ostatní uzeniny.

  • Vejce:

Používejte k přípravě pokrmů, ve kterých jsou tepelně zpracována. Vhodná jsou vařená vejce.
Nevhodná jsou míchaná smažená vejce.

  • Tuky:

Přidávejte v malém množství do hotových pokrmů, např.: máslo, rostlinný olej. K namazání pečiva můžeme použít máslo nebo rostlinné tuky (Flóra, Rama, Perla apod.). Množství tuku závisí na individuální snášenlivosti. Tučná jídla zhoršují průjmy.

Vynechejte smažená jídla a přepálené tuky, tučné pokrmy.

  • Koření:

Vhodné jsou zelené natě, kopr, pažitka, petrželka, majoránka, vývar z kmínu, sůl, citrónová šťáva apod.

Nevhodné je ostré koření, jako je pepř, čili, paprika, směsi koření na grilování, pečení, do gulášů, hořčice apod. Lze použít malé  množství plnotučné hořčice, cca 1 polévkovou lžíci/porci.

  • Nápoje:

Jsou vhodné neperlivé nápoje, mírně slazený slabý černý čaj, zelený čaj, bylinné čaje, ovocné čaje, obilninová káva (Melta, Vitakáva, Caro), káva bez kofeinu, v malém množství ovocné a zeleninové šťávy získané lisováním, např. z mrkve, pomeranče, jablka, červené řepy.

Omezte nápoje s obsahem kofeinu, jako je káva, silný čaj a čokoládu.

Nevhodné jsou perlivé nápoje, limonády, sycené perlivé vody, džusy, nápoje s vyšším obsahem cukru a alkoholické nápoje.

  • Ostatní pokrmy a pochutiny:

Omezujte žvýkačky bez cukru a cukrovinky slazené sorbitolem, který může vést k průjmům.

Vhodnými příkrmy jsou brambory, bramborová kaše, rýže, těstoviny, knedlíky, noky.

 
Infolinka ZDARMA

Po - pá | 8 - 16
800 110 000

Logo Nutridrink

PORADNA ODBORNÍKA

Dotaz od: Věra B. (26. 10. 2016)

Dobrý den,prosila bych o radu.Mamka 74 let má rakovinu plic.Trpí nechuten.při pokusu o jídlo má pocit na...[více]

Odpověď:

Dobrý den,
pocit na zvracení může souviset s některými léky na léčbu
bolesti, které někdy tito...

 
 
 

NUTRITEST

 
 
 
Vyberte si správný nutridrink
 
 
 
všechna videa

Video

 

Výživa v nemoci - Jak užívat Nutridrink

Jistě jste již slyšeli o Nutridrinku, který je určen k tekuté výživě – sippingu. Pro koho je vhodný, kdy a jak se užívá a co znamení pomalé popíjení, se dozvíte v našem videu. 

spustit video

 

Soutěž

 

Připravujeme pro Vás novou soutěž

 

VAŠE PŘÍBĚHY

Dcerka ma dmo,viacnasobne postihnutie a tiez uziva nutridrinky.Prospievaju jej,...[více]
pokračování příběhu | pravidla
 
VLOŽIT VLASTNÍ PŘÍBĚH