Onkologické pacienty ohrožuje podvýživa

Právo, 15.3.2013   Většinu onkologických pacientů (okolo 70 procent) ohrožuje při jejich léčbě podvýživa. Ve středním až vysokém riziku je dokonce 30 procent z nich. Specializované nutriční péče se ale dostane jen necelým třinácti procentům lidí s rakovinou. Takové jsou výsledky průzkumu na 55 onkologických pracovištích, kde bylo na 10 000 pacientů. „Onkologové chtějí podvýživu řešit. Počet onkologických pacientů ale roste, riziko podvýživy je vysoké a možnosti tento stav ovlivnit jsou v České republice omezené,“ řekl ve čtvrtek novinářům profesor Jiří Vorlíček, předseda České onkologické společnosti, který je rovněž ředitelem Masarykova onkologického ústavu v Brně. Podle Vorlíčka onkolog nemůže pacientovi předepsat speciální tekutou výživu jako třeba na Slovensku, kde je plně hrazena ze zdravotního pojištění. „Přitom náklady nutriční péče jsou ve srovnání s farmakoterapií nižší a zcela jistě se vyplatí,“ zdůraznil. Hubnutí většinou vede ke ztrátě svaloviny, včetně srdečního a dýchacího svalstva.
 
Infolinka ZDARMA

Po - pá | 8 - 16
800 110 000

Logo Nutridrink

NUTRITEST