Nádorové onemocnění a výživa

Nádorové onemocnění a výživa jsou spojené nádoby. Nádorové onemocnění ovlivňuje negativně výživu nemocného a naopak, nedostatečná výživa může zkomplikovat průběh onemocnění i jeho léčby. Pro hubnutí související s rakovinou je typický následující obraz: 

  • pokles tělesné hmotnosti 
  • snížení chuti k jídlu, nechutenství až odmítání jídla, pocit plnosti 
  • změny ve vnímání chutí, pachuť 
  • nevolnost, pocit na zvracení, zvracení 
  • nadýmání, průjmy nebo zácpa 
  • obtíže s polykáním 
  • sucho v ústech 
  • špatný psychický stav, deprese 
  • ztráta svalstva, podkožního tuku, 
  • únava a celková slabost

Podvyživení pacienti bojující s nádorovým onemocněním ale také častěji trpí depresí, únavou, zhoršením kondice, celkovým zhoršením zdravotního stavu a hůře prožívají i samotnou terapii.

Nádor má přímý vliv na vznik podvýživy. Dochází ke změnám v metabolismu sacharidů, tuků i bílkovin, látky vytvářené samotným nádorem (cytokiny) způsobují nechutenství a tím i snížený příjem potravy

 
Infolinka ZDARMA

Po - pá | 8 - 16
800 110 000

Logo Nutridrink

NUTRITEST