Po operaci: co jíst, abychom byli brzy opět fit

Jakýkoli operační zásah do těla vyžaduje vždy čas na zotavení. Někdy je tato doba delší, jindy se do kondice dostaneme po několika dnech. Ke zkrácení doby rekonvalescence může výrazně přispět také strava.

„Celé“ potraviny

Jednou z oblastí, na kterou je dobré se v době zotavování zaměřit, jsou tzv. celé potraviny. Tedy jejich co nejméně upravovaná přirozená verze. Například čerstvý pomeranč není nijak upravený – na rozdíl od džusu z krabice. Vařená brambora bude pro naše tělo určitě zdravější než smažené hranolky z téže suroviny atd. Přespříliš upravované suroviny většinou obsahují velké množství tuku, rafinovaného cukru, soli a chemických dochucovadel či konzervantů. 
Ideální je proto nakupovat na tržišti vše čerstvé a suroviny dále zpracovávat jen 
v nezbytné míře.

Důležitá vláknina

Do svého jídelníčku – a to nejen toho „pooperačního“ – zařaďte vlákninu. Ta mimo jiné může pomoci předejít vzniku zácpy – jedné z častých komplikací, které se po operaci vyskytují. Vlákninu najdete v celozrnném pečivu a těstovinách, v ovoci, zelenině nebo cereáliích.

Bílkoviny především

Při operačním zákroku tělo ztrácí největší množství právě bílkovin. Ty jsou ale důležité pro následné hojení rány a fungování imunity. Bílkoviny hledejte především v libovém mase (kuřecí, krůtí). Skvělým zdrojem bílkovin jsou také mořské plody 
a ryby. Ne každému ale chutnají a vyhovují. Také mohou způsobit alergickou reakci. 
S jejich konzumací buďte proto raději opatrní. Stravujete se spíše vegetariánsky? Pak víte, že proteiny jsou obsaženy třeba v sóje, ořeších, tofu nebo tempehu (sójovém sýru).

Celozrnné vs. rafinované výrobky

Potraviny s celými zrny (tj. nezbavené klíčku a slupky) jsou skvělým zdrojem vitaminů, minerálů a vlákniny. 

Ovoce a zelenina

Ideální jsou sezónní plody, které vyrostly přirozeně na daném území. Čerstvé ovoce a zelenina jsou nejlepší, dobrou službu ale prokáže také mražená nebo kompotovaná varianta.

Zdravý rozum a doporučení lékaře

Žádný jídelníček na světě není univerzální a určen pro všechny bez výjimky. Před nasazením „nového pooperačního“ stravovacího režimu je proto vždy dobré poradit se s ošetřujícím lékařem. A také poslouchat své tělo. Přece jen my sami známe svůj organismus nejlépe. 

Tip: Bílkoviny nebo vlákninu lze doplnit také speciálními přípravky, například ve formě enterální výživy. To je ideální zejména pro pacienty, kteří nemají po operaci přílišnou chuť k jídlu nebo se jim špatně polyká. 


Jak do pooperačního jídelníčku doplnit dostatek kalorií a živin, vám poradíme
v příštím článku.


(jah) Zdroj: surgery.about.com/od/aftersurgery/ss/EatAfterSurgery.htm

Čtěte dále:

Na dietu po svátcích s rozumem

Také jste si přes Vánoce užívali cukroví a různých dobrot a teď řešíte, jak dolů s přebytečnými kily? Klíč ke zdravé vyvážené dietě není ve...

Pečujete o dlouhodobě nemocného? Zařaďte do jeho jídelníčku speciální výživu

Jakékoliv onemocnění klade zvýšené nároky na organismus. Tělo potřebuje sílu a energii pro boj s nemocí. To platí pro krátkodobé nemoci...

Výživa seniorů I (video) – Co je důležité vědět o výživě seniorů

Správná výživa je pro staršího člověka stejně důležitá jako pro člověka v produktivním věku. Ve 3dílném video seriálu o seniorech a jejich výživě Vám...

 
Infolinka ZDARMA

Po - pá | 8 - 16
800 110 000

Logo Nutridrink

PORADNA ODBORNÍKA

 

NUTRITEST