Důsledky podvýživy

Podvýživa může mít pro člověka mnoho negativních důsledků:

  • ztráta fyzické a psychické síly a odolnosti,
  • únava, zhoršení průběhu nemoci, zhoršená kvalita života,
  • prodloužení doby pobytu v nemocnici,
  • horší a delší průběh uzdravování nemocného,
  • různé komplikace a onemocnění, kterým by bylo možno se díky dobré kondici a při lepším stavu výživy vyhnout,
  • zvýšení rizika úmrtí pacienta.

Dopad nedostatku energie a živin je mnohem větší, pokud tělo bojuje s akutním nebo chronickým onemocněním. Např. chronický zánět zvyšuje spotřebu energie a zároveň se snižuje tvorba bílkovin, což vede k mnohem rychlejšímu rozvoji podvýživy, k narušení obranyschopnosti organismu a tím i ke zpomalení procesu uzdravování.

| Příčiny podvýživy |
| Co je to podvýživa? |

Soustava   Možné důsledky podvýživy
Imunitní systém:oslabení obranyschopnosti organismu, 
zpomalení hojení ran, 
zvýšení rizika infekčních komplikací po operaci,
celkové zvýšení rizika infekčních onemocnění, 
větší náchylnost k běžným nákazám a jejich horší průběh.
Kardiovaskulární systém: ochabnutí srdeční stěny,
častější výskyt arytmií 
(nepravidelností srdečního rytmu).
Plíce: riziko zápalu plic,
úbytek dýchacích svalů
(u seniorů může úbytek dýchacích svalů
přímo vést až k zánětu plic, 
zvlášť při dlouhodobém upoutání na lůžko).
Pohybová soustava: úbytek kosterního svalstva zhoršená pohyblivost,
snížená schopnost sebeobsluhy,
závislost na pomoci druhých, 
připoutání na lůžko,
náchylnost k osteoporóze,
(křehkost a řídnutí kostí s rizikem zlomenin).
Trávicí trakt: porucha střevní sliznice, snížená tvorba trávicích enzymů slinivky břišní,
zhoršení obnovení výživy,
průjmy, nepravidelné vyprazdňování až zácpa.
Krvetvorba: snížená tvorba bílých krvinek,
snížená tvorba červených krvinek
Centrální nervový systém: snížení celkové hmotnosti mozku,
epileptické záchvaty,
zhoršení mozkových funkcí, paměti,
zhoršení psychické odolnosti.
Vnitřní prostředí: rozvrat minerálů 
(draslíku, fosfátu a hořčíku),
poruchy srdečního rytmu,
poruchy svalové dráždivosti,
řídnutí kostní tkáně, zvýšené riziko zlomenin.
Regulace tělesné teploty:pokles tělesné teploty,
zimomřivost.
Pohlavní orgány:ztráta chuti k sexu,
ztráta menstruace,
neplodnost.
 
Infolinka ZDARMA

Po - pá | 8 - 16
800 110 000

Logo Nutridrink

PORADNA ODBORNÍKA

Dotaz od: Věra B. (26. 10. 2016)

Dobrý den,prosila bych o radu.Mamka 74 let má rakovinu plic.Trpí nechuten.při pokusu o jídlo má pocit na...[více]

Odpověď:

Dobrý den,
pocit na zvracení může souviset s některými léky na léčbu
bolesti, které někdy tito...

 
 
 

NUTRITEST

 
 
 
Vyberte si správný nutridrink
 
 
 
všechna videa

Video

 

Výživa v nemoci - Jak užívat Nutridrink

Jistě jste již slyšeli o Nutridrinku, který je určen k tekuté výživě – sippingu. Pro koho je vhodný, kdy a jak se užívá a co znamení pomalé popíjení, se dozvíte v našem videu. 

spustit video

 

Soutěž

 

Připravujeme pro Vás novou soutěž

 

VAŠE PŘÍBĚHY

Dcerka ma dmo,viacnasobne postihnutie a tiez uziva nutridrinky.Prospievaju jej,...[více]
pokračování příběhu | pravidla
 
VLOŽIT VLASTNÍ PŘÍBĚH