Cukrovka 2. typu

Co můžete pro sebe udělat sami?

Až 50 % mužů a 70 % žen s cukrovkou 2. typu je obézních. Obezita je přitom hlavní faktor, který vyvolává necitlivost tkání na Inzulín. 

Prvním léčebným opatřením je snížení hmotnosti, tedy úprava jídelníčku a pohybového režimu. Dosažení ideální hmotnosti není často možné, ale i mírné snížení hmotnosti (5 -10 kg) může značně zlepšit průběh cukrovky 2. typu. U pacientů s nadváhou snižujeme denní energetický příjem postupně. 

Moderně pojatá diabetická dieta je velmi blízká obecně doporučované stravě na prevenci aterosklerózy. Typ diabetické diety je určován energetickým obsahem stravy, poměrem přijatých základních živin (sacharidů, tuků a bílkovin) a obsahem minerálních látek, vitaminů, cholesterolu a vlákniny. 

Diabetická dieta je sestavena tak, aby byla celková denní energetická potřeba zajištěna z 55-60% sacharidy, z 30% tuky a z 15% bílkovinami. Kromě toho má mít omezený obsah cholesterolu a zvýšený obsah vlákniny. Podstatu a základy Vám vysvětlí lékař-diabetolog nebo dietní sestra. Je přitom nezbytné vzít v úvahu cílovou hmotnost, dosavadní stravovací a pohybové zvyklosti, typ profese a energetický výdej pracovní a mimopracovní. Důležité je rozdělení jídla do více denních porcí, které organizmus méně zatíží vstřebanými živinami. Mnozí lidé jsou zvyklí jíst jednou nebo dvakrát denně, většinou odpoledne a večer. Proto je někdy obtížné rozdělit jídlo do několika pravidelných dávek. Obézní diabetici musí nejprve celkový objem přijímaného jídla dle doporučení snížit a teprve toto množství rozdělit do 3 denních pravidelných dávek.


Stejně jako každý jiný pacient, může být i diabetik ohrožen malnutricí (podvýživou). A to buď z důvodu sníženého příjmu potravy (nechutenství, zhoršená chuť k jídlu, nevyvážená strava) a nebo zvýšením energetických potřeb (nemoc, horečka, fyzická a psychická námaha). 
Navýšit příjem energie a živin běžnou a správnou stravou není bohužel vždy možné. V takovém případě je správným řešením použití přípravků enterální klinické výživy, které pomohou obnovit plnohodnotný příjem energie a živin v optimálním poměru. Typickým a nejznámějším příkladem je přípravek Nutridrink. Jeho variantou uzpůsobenou pro diabetiky je přípravek Diasip.

Trpíte-li nechutenstvím, ztrácíte na váze, a nebo máte problém s nízkou hmotností, zařaďte Diasip jako pravidelná doplněk stravy 2-3 krát denně po jídle nebo mezi jídly.

Diasip

  • je výživa speciálně vyvinutá pro pacienty s cukrovkou, určená k popíjení (sippingu) 
  • je izokalorický - 200ml obsahuje 200kcal 
  • obsahuje unikátní patentovanou směs šesti druhů vláknin Multi Fibre

 Nutrison Advanced Diason Low Energy

  • enterální klinická výživa vyvinutá speciálně pro pacienty s cukrovkou, určená pro podávání sondou. 
 
Infolinka ZDARMA

Po - pá | 8 - 16
800 110 000

Logo Nutridrink

PORADNA ODBORNÍKA

Dotaz od: Věra B. (26. 10. 2016)

Dobrý den,prosila bych o radu.Mamka 74 let má rakovinu plic.Trpí nechuten.při pokusu o jídlo má pocit na...[více]

Odpověď:

Dobrý den,
pocit na zvracení může souviset s některými léky na léčbu
bolesti, které někdy tito...

 
 
 

NUTRITEST

 
 
 
Vyberte si správný nutridrink
 
 
 
všechna videa

Video

 

Výživa v nemoci - Jak užívat Nutridrink

Jistě jste již slyšeli o Nutridrinku, který je určen k tekuté výživě – sippingu. Pro koho je vhodný, kdy a jak se užívá a co znamení pomalé popíjení, se dozvíte v našem videu. 

spustit video

 

Soutěž

 

Připravujeme pro Vás novou soutěž

 

VAŠE PŘÍBĚHY

Dcerka ma dmo,viacnasobne postihnutie a tiez uziva nutridrinky.Prospievaju jej,...[více]
pokračování příběhu | pravidla
 
VLOŽIT VLASTNÍ PŘÍBĚH